Er bestaat sinds kort een beweging waarin duurzame, lokale en sociale ondernemingen verenigd zijn. Met mensen die verschillende dingen doen, maar wel volgens dezelfde uitgangspunten. Een beweging die alle mogelijkheden biedt samen op te trekken, belangen te behartigen, van elkaar te leren, zich te onderscheiden en het aanbod van diversiteit en kwaliteit te ondersteunen.

De Reaction

Het initiatief van deze reaction-chain komt van filmmaker Kees Brouwer. Hij ging met zijn Reactionbusje op zoek naar ondernemers, ambachtslieden en kunstenaars die verantwoordelijkheid nemen, inspireren en als voorbeeld voor anderen zijn. Met het doel om ze te verenigen in een keten met filialen. Deze zoektocht is uitgezonden door de VPRO in de documentaire ‘Reaction‘. Hierin kun je zien dat er ondernemingen zijn die bewijzen dat het anders kan. Dat er voor elk dagelijks product alternatieven zijn die niet ten koste gaan van mens en milieu. Kees deed een oproep om bij deze beweging aan te sluiten om met elkaar duurzame groei te realiseren.

Samen sterk

Tijdens het kijken van de documentaire voelde ik me aangesproken, en een appje van een vriendin haalde me snel over de streep om me ook daadwerkelijk bij de Reaction aan te sluiten. Zo leuk om te zien dat er in mijn omgeving ook filialen zijn waar ik al goed contact mee heb.

 

250+ filialen

Na de uitzending hebben zich nog veel anderen opgegeven en er zijn al meer dan 250 filialen. De beweging, die bezig is met de oprichting van de stichting ‘Reaction’, heeft aangegeven dat ze nog steeds veel aanmeldingen krijgen. Zoveel, dat ze willen overstappen naar een overzichtelijkere manier om alle Reaction-filialen in kaart te brengen.

Er wordt gewerkt aan een vernieuwde site, Reaction.nu, die meer mogelijkheden biedt om alle filialen te sorteren, verbinden en makkelijk vindbaar te maken. Aldus de laatste update op de VPRO website.

Van de VPRO website heb ik trouwens ook de foto’s ‘geplukt’.