Workshops circulair en duurzaam boekbinden

Jeuken je handen bij het zien van mijn bijzondere boekjes en wil je aan de slag om zelf iets waardevols te maken door oud papier of oude kleding een nieuw leven te geven? Wil je een uniek notitieboekje maken met duurzaam en circulair papier als vulling en met een origineel omslag? En wil je kennismaken met verschillende boekbindtechnieken?

Volg dan bij mij een creatieve workshop circulair en duurzaam boekbinden! Ik geef je individuele begeleiding op maat zodat je zelf je unieke notitieboekje kunt maken. Een workshop duurt ongeveer drie uur en is inclusief thee of koffie met wat lekkers.

Data

Ik geef workshops in mijn atelier in Wirdum, bij Kruid & Ambacht in Haren, bij Green & Co in Leeuwarden of op locatie.

Op de volgende data kun je bij Kruid & Ambacht van 13.30 tot 16.30 uur een workshop volgen (maximaal 3 personen):

  • nieuwe data in het eerste seizoen van 2022 volgen z.s.m.

Data voor workshops bij Green & Co volgen ook z.s.m.

Ook op andere tijdstippen kun je een workshop volgen. Dat is mogelijk in mijn atelier of op een andere nader af te spreken locatie.

Omslag

Bij een workshop maak je je eigen persoonlijke notitieboekje met een omslag van uniek en origineel materiaal:

Binnenwerk

Voor de vulling van je bijzondere notitieboekje kun je gebruikmaken van circulair en lokaal geproduceerd papier. Dit duurzame papier is gemaakt van olifantsgras, tomatenplanten, tulpenbollen of suikerbietenpulp, allemaal van Hollandse bodem. Heel goed beschrijfbaar en het ziet er ook nog eens heel bijzonder uit met subtiele vezeltjes in het papier.

Voor een meer ‘rustieke’ look kun je het binnenwerk ook maken van papier dat uit 100% agrarisch restafval bestaat. Dit ongebleekte papier is van PaperWise. Ook kun je een boekje maken met papier van olifantenmest, een product uit dierentuinen waar ze een overschot aan hebben. En dan heb ik nog meer papier zoals BIO TOP 3 extra.

TIP: Je kunt ook eerst je eigen papier maken bij een workshop van Korau.

Bindtechnieken

Om je boekje te binden, kun je kiezen uit de volgende bindwijzen:

  • De cahiersteek. Als je eenmaal weet hoe, kun je met deze vrij eenvoudige steek heel veel kanten op! Je kunt een eenvoudig schriftje maken met een enkel katern, maar ook een duo-boekje met twee katernen. Of zelfs een notitieboekje met meerdere katernen. Je kunt je hiermee echt creatief uitleven. De cahiersteek is erg geschikt voor eigenlijk alle soorten stevig papier en vilt of stof.
  • De kruisjessteek. Ietsje ingewikkelder dan de cahiersteek en is daarmee goed te combineren want met deze steek naai je de katernen ook direct in het omslag. Met ook weer heel veel variatiemogelijkheden voor bijzondere boekjes.
  • De Franse kruissteek. Met deze decoratieve steek kun je je ook goed uitleven bij het creatief verwerken van vrijwel alle soorten papier waaronder ook verpakkingsdoosjes en textiel. Ideaal voor het maken van veelzijdige en unieke notitieboekjes.
  • De Koptische binding. Deze techniek is vooral geschikt als je een harder omslag hebt van wat dikker karton. En ook met deze klassieke bindwijze kun je heel goed creatief verpakkingsdoosjes verwerken. Een stuk (rest)karton bekleden met papier of textiel naar keuze behoort ook tot de mogelijkheden.

Wat het bindgaren betreft: dit kan met ‘gewoon’ linnen boekbindersgaren (in veel kleuren), maar ik heb ook een grote verzameling voornamelijk tweedehands borduurgaren en ander draad (waaronder hennepkoord en theezakjetouwtjes), waar je ook heel goed mee kunt boekbinden.

Aanmelden

Meld je aan voor een workshop via een van onderstaande knoppen. Daarna neem ik contact met je op voor nadere afspraken.