Workshops

circulair en duurzaam boekbinden

Zelf aan de slag

Bij een workshop circulair boekbinden bij bijzondereboekjes.nl

  • maak je een uniek en persoonlijk notitieboekje
  • werk je met gerecycled en duurzaam materiaal
  • krijg je begeleiding op maat, alleen of met een groepje
  • leer je een creatieve en decoratieve boekbindtechniek
  • ben je 2,5 à 3 uur bezig op een bijzondere locatie.

Bijzondere locaties

De kleinschalige workshops vinden plaats op bijzondere locaties:

Omslag

Voor het omslag kun je gebruikmaken van verschillende circulaire of duurzame materialen zoals oud papier (tijdschriften, kaarten, folders, behang of gebruikte verpakkingen), vilt, leer (van een bank of laarzen), ‘vegan leather’ en jeans- of cacaopapier.

Bij een workshop op maat kun je ook je eigen materiaal meenemen.

Notitiepapier

Voor de vulling van je bijzondere notitieboekje kun je gebruikmaken van circulair en lokaal geproduceerd papier. Dit duurzame papier is gemaakt van bermgras, olifantsgras, tomatenplanten, tulpenbollen of suikerbietenpulp, allemaal van Hollandse bodem. Heel goed beschrijfbaar en het ziet er ook nog eens heel bijzonder uit met subtiele vezeltjes in het papier. Daarnaast heb ik biotop papier voorradig (ook gelinieerd) en landbouwafval- en ander kringlooppapier en zelfs handgeschept papier.

Bindtechnieken

Bij een workshop maak je kennis met een van de volgende bindwijzen:

  • De Japanse binding. Een hele mooie basissteek als uitgangspunt om op een inspirerende manier losse vellen te binden tot een bijzonder boekje.
  • De cahiersteek. Als je eenmaal weet hoe, kun je met deze vrij eenvoudige steek heel veel kanten op! Je kunt een eenvoudig schriftje maken met een enkel katern, maar ook een duo-boekje met twee katernen. Of zelfs een notitieboekje met meerdere katernen. Je kunt je hiermee echt creatief uitleven.
  • De kruisjessteek. Ietsje ingewikkelder dan de cahiersteek maar wel heel leuk. Met deze decoratieve steek naai je de katernen ook direct in het omslag. En ook hiervoor geldt: heel veel variatiemogelijkheden voor bijzondere boekjes.
  • De Franse kruissteek. Met deze steek kun je je goed uitleven bij het creatief verwerken van verschillende omslagmaterialen. Ideaal voor het maken van veelzijdige en unieke notitieboekjes met een decoratieve en flexibele rug waarbij je boekje goed open blijft liggen bij gebruik.
  • De Koptische binding. Deze techniek is ook heel decoratief en divers toepasbaar. En ook met deze klassieke bindwijze kun je heel goed creatief verschillende soorten omslagmateriaal verwerken tot een boekje met een mooie en flexibele rug waarbij je boekje goed open blijft liggen bij gebruik.

Interesse?

Via onderstaande knoppen kun je de data en locaties van de themaworkshops bekijken en je aanmelden.

Een thema- of basisworkshop kost 40 euro per persoon. Je kunt ook een workshop op maat afspreken op een moment dat het jou goed uitkomt en met 100% individuele begeleiding. Een workshop op maat kost 50 euro pp. Dit kan ook met een klein groepje. Prijzen zijn inclusief gebruik van materiaal en thee/koffie met wat lekkers.

TIP: Vind je Leeuwarden of Swichum ver weg? Overweeg dan een bijzondere overnachting in een cel in het Alibi Hostel dat ook in de Blokhuispoort in Leeuwarden is gevestigd. Je kunt ook overnachten op camping Swichumer Pleats bij Swichum, bij B&B Doen of Hotel Duhoux in buurdorp Wirdum.