Almeers Designproduct 2022

Voor de Almeerse Wolunie mocht ik het Designproduct 2022 ontwerpen. Het is gemaakt van de viltlappen van het project Blauwe Maandag in het Den Uylpark in Almere. Leden van de Wolunie kunnen komende zomer in Almere een workshop volgen om deze lappen te hergebruiken en er bijzondere notitieboekjes van te maken.

Designproduct

Ieder jaar nodigt de Almeerse Wolunie een ontwerper/kunstenaar uit om voor de Wolunie een product te ontwerpen en dat samen met de leden te maken. Het Designproduct 2022 is het negende designproduct van de Wolunie en het affiche daarvan heb ik op 10 april samen met wethouder Jan Hoek onthuld in de Schaapskooi in het Vroege Vogelbos in Almere.

Blauwe Maandag

Voor het designproduct 2022 heb ik dankbaar gebruik mogen maken van de viltlappen van het project (Blauwe Maandag) dat in de zomer van 2019 onder leiding van textielkunstenares Brigit Huijbens is uitgevoerd. Voor dit project hebben leden van de Almeerse Wolunie grote lappen gevilt van de wol van de schapen van de stichting Stad & Natuur. Het vilt verfden ze in diverse kleuren met de planten van de verfplantenakker in het Den Uylpark in Almere, de eigen natuurlijke verftuin van de Almeerse Wolunie. Deze lappen zijn uiteindelijk in stroken geknipt en om honderdveertig houten geverfde palen (de ‘potloden’) bevestigd die langs de verfplantenakker in het park staan.

Herbestemming

Het project Blauwe Maandag is een ode aan natuurlijke verfstoffen en aan het ambachtelijk werken met wol. Maar na twee jaar tijd in weer en wind verkleuren de geverfde vilten omhulsels van de palen behoorlijk en groeit er wat mos op. Bovendien pikken vogels op sommige plekken de wol eruit voor nestmateriaal. Na twee jaar zijn de lappen eraf gehaald. De binnenkant van het vilt heeft nog wel kleur en er is nagedacht over een goede herbestemming van de lappen. Deze herbestemming is gevonden in het designproduct 2022.

Bijzonder Boekje

Om het bijzondere boekje te maken, verstevigde ik eerst het vilt door er met twee kleuren borduurgaren een vel karton van Olifantsgras aan te naaien. De vijf katernen (van 90 grams Olifantsgraspapier) naaide ik vervolgens met kruissteekjes en een langsteek in het omslag. Door iedere keer twee andere kleuren (tweedehands) borduurgaren te kiezen dat past bij het omslag, kun je eindeloos variëren. Op deze manier krijgen de viltlappen van Blauwe Maandag een heel mooi tweede leven.

Een deel van de Blauwe Maandagboekjes die in Almere door de leden van de Wolunie in de zomer van 2022 gemaakt worden, kun je kopen in de winkel in de Schaapskooi in het Vroege Vogelbos. En van de viltlappen heb ik nog een klein voorraadje. Hiervan maak ik een ander soort boekje. Zo’n ander bijzonder viltboekje zou je best wel eens tegen kunnen komen bij een van mijn verkooppunten.

Shades of Nature

De Almeerse Wolunie heeft ook een paviljoen op de Floriade: het paviljoen Shades of Nature laat zien dat het proces van wolverven ook kan met energie die er al is: de zon. In glazen potten met water en plantaardige verfstoffen kleurt de wol gedurende het seizoen. Dezelfde zon projecteert de kleuren op de binnenwand, gevilt van wol van de schapen van de stichting Stad & Natuur, De planten die gebruikt worden om de wol te verven komen van de eigen verfplantenakker in het Den Uylpark. Bij het paviljoen is ook een demotuin met deze planten.