Over Trudie

Van huis uit heb ik meegekregen om dingen zelf te maken, maar ook om iets dat stuk is, niet meteen weg te gooien en te vervangen, maar om eerst te kijken of je het nog kunt herstellen of hergebruiken. Dit heeft me geleerd om bewust om te gaan met wat er is en wat je ermee kunt.

Inspiratie

Mijn vader bewaarde altijd op straat gevonden moertjes en boutjes en andere dingetjes om dit weer ergens te hergebruiken voor nieuwe toepassingen. Geweldig vond ik dat. Op die manier gebruikte hij bijvoorbeeld houten ijsstokjes om parket te leggen in een zelfgemaakt poppenhuis. En van mijn moeder leerde ik breien en zelf kleding te maken en te herstellen, maar ook om netjes boeken te kaften. En zij kon het weten omdat ze bibliothecaresse was. En lekker koken heb ik ook van mijn ouders geleerd.

Hergebruiken

Allemaal mooie vaardigheden en inzichten die ik verder ontwikkeld heb. Zo voorzag ik mijn schoolagenda’s vroeger allemaal met een uniek kaftje van oude spijkerbroeken, tijdschriften of posters. Later maakte ik oorbellen van vissersgerei (blinkertjes) en elektronica onderdelen (weerstandjes) en ringen van zilveren theelepels en bierdopjes.

Experimenteren

De grafische opleiding die ik ben gaan volgen inspireerde me verder tot anders kijken. Het papierafval dat gebruikt was om de inktrollen van de drukpersen schoon te maken viste ik uit de prullenbak en toverde die om tot unieke posters en ik experimenteerde met de papierinvoer op de Heidelberg degelpers waardoor de afdrukken steeds interessanter werden.

Handboekbinden

Maar het mooiste product van het grafische vak vond ik toch wel de afwerking, het boekbinden, omdat met dat proces je het meest concreet iets tot stand brengt. Met je eigen handen en een paar eenvoudige gereedschappen en materialen een volwaardig eindproduct maken. En ook al heb ik na mijn grafisch diploma eerst een andere carrière gehad, het inbinden van tijdschriften is nog jarenlang mijn bijverdienste geweest en mijn boekbindspullen verhuisden altijd met me mee.

Van niets iets maken

Toen ik in 2015 op mijn toenmalige werk overbelast raakte, werd ik op mezelf teruggeworpen en kon vrijwel niets meer. Door een caochingstraject heb ik het ambacht van boekbinden weer ontdekt en kwam erachter dat ik toch van niets iets kon maken. Het gaf me energie om met oude, afgeschreven of waardeloze materialen iets nieuws te creëren. Om iets te bouwen dat onder mijn handen groeit en weer nieuwe waarde krijgt.

Bestemming

Opnieuw naar iets kijken en de schoonheid en de zin daarin te ontdekken geeft voldoening. Het besef dat mijn directe omgeving mijn grootste inspiratiebron is, versterkt dat gevoel. Door op deze manier bijzondere boekjes te maken en boekjes bijzonder, heb ik mijn bestemming gevonden en geniet ik van dit proces.

Atelier

Mijn notitieboekjes ontwerp en produceer ik in mijn atelier in een cel van de voormalige gevangenis de Blokhuispoort in Leeuwarden. Daarnaast ga ik ook regelmatig op pad met mijn boekbindkoffer. Dan werk ik tijdelijk op een andere bijzondere en inspirerende plek en recycle divers materiaal om er unieke notitieboekjes van te maken. Workshops geven doe ik ook, zowel binnen als buiten mijn cel en dat vind ik ook erg leuk om te doen.

Artist is residence

In de zomer van 2021 werkte ik als artist in residence afwisselend een week in De School in Visvliet, het Kostershuisje bij de KunstKerk Hogeland in Warffum en Het Huisje aan de Dijk in Pieterburen. Tijdens de zomer van 2022 werkte ik een dag per week in het kerkje van Swichum. In de zomer van 2023 werkte ik regelmatig aan boord van onze platbodem schokker Albatros ergens op Groningse en Friese wateren.

Trudie Labuschagne