VPRO Gids boekjes

In een vorig blog berichtte ik over de Reaction waarin duurzame, lokale en sociale ondernemers verenigd zijn in een keten met meer dan 250 filialen.

VPRO kerstpakket

Het assortiment van de Reaction heeft geleid tot een aanvraag van de VPRO voor het samenstellen van een Reaction kerstpakket voor medewerkers van de VPRO. En als filiaalhouder kreeg ik ook een uitnodiging om hieraan mee te werken. Hoe leuk is dat!

VPRO Gidsomslagen

Een serie circulaire notitieboekjes ontwikkelen is een leuke uitdaging. Ik heb divers mooi materiaal in huis en voldoende technieken om een unieke serie vorm te geven. Maar voor deze uitnodiging kon ik de jarenlang bewaarde VPRO Gidsomslagen uit mijn verzameling ‘te mooi om weg te doen’ goed gebruiken. Als passend omslag voor een uniek notitieboekje hebben deze prachtig vormgegeven gidsomslagen een inspirerender tweede leven dan als behang op een muur waar ik ze ooit mogelijk voor bedoeld had.

Circulaire jasjes

Met een vulling van duurzaam notitiepapier van Olifantsgras (Vibers 90) heb ik de VPRO Gidsboekjes gemaakt. Dat ik er tweehonderd mocht maken was absoluut geen straf, want het is mooi materiaal om mee te werken en er ontstaat iedere keer weer iets nieuws. Door het kleinere formaat kregen de notitieboekjes verrassende nieuwe omslagen. Net zo eigenzinnig als die van de gidsen in het originele formaat. Een ode aan de prachtige vormgeving die nu ook nog eens tijdloos blijkt.

Het achterwerk

Tot ergens in 2016 stond Achterwerk op de achterkant van de VPRO Gids. Een paar jaar daarvoor werd de noodklok al eens geluid over het voortbestaan van deze populaire rubriek. Want kinderen schreven nauwelijks meer brieven. Toch hebben we via deze weg veertig jaar lang een impressie gehad van wat kinderen bezig hield.

Daarna werd het gidsomslag als een geheel vormgegeven. Vroeger stonden reclame-uitingen nog aan de binnenkant van de gids en tegenwoordig staan die op de achterkant. Dit besef maakte het werken aan de notitieboekjes erg interessant. Maar ook dat door al deze covers er boeiende tijdsbeelden langskwamen van de voorgaande jaren. En intussen genoot ik natuurlijk van al die kleurrijks weerslagen daarvan. En van de glimpen van al die mooie kinderbrieven, gedichten en stripjes van Achterwerk.

Met aandacht

Stuk voor stuk zijn de boekjes gebonden met restdraadjes van boekbindgaren of met tweedehands borduurgaren. Elk boekje heeft van mij de aandacht gekregen om een bijzonder boekje te worden. Met een bijpassende kleur garen of juist contrasterend. Het knoopje van de binding zit meestal aan de binnenkant, maar bij één boekje kon ik het niet laten om het knoopje aan de buitenkant te leggen. Omdat de foto op het gidsomslag daarom vroeg. Zo heeft elk product zijn eigen verhaal.

Meeliften

Aan de Reaction-kerstpakketten hebben 24 filialen bijgedragen en 267 medewerkers hebben er uiteindelijk eentje aangevraagd. Mijn boekjes zijn inmiddels in Hilversum aangekomen. Heel tof was het dat voor de verzending mijn pakket kon meeliften met het pakket van filiaal Jouw Dagelijkse Kost in Leeuwarden! Fijn hoor zo’n samenwerking!

Restjes zijn geen restjes

De onderste helften van de VPRO Gidsomslagen gooi ik natuurlijk niet weg. Deze zijn ook weer heel goed bruikbaar voor bijzondere boekjes. Iets minder herkenbaar, maar ook erg leuk!