, ,

Textiel van kledingbank Maxima

‘Kledingbanken geven kleding een tweede leven en verminderen de afvalberg. Bij een kledingbank kunnen mensen met een uitkering of een laag inkomen gratis komen winkelen. Wekelijks wordt er door Maxima ongeveer 4000 kg kleding ingezameld en gesorteerd. Ongeveer de helft is nog goed en wordt in de winkel gehangen. De andere helft gaat naar een textiel-verwerkend bedrijf.’

Deze info komt van een bericht van Kledingbank Maxima uit de provincie Groningen met de vermelding dat Maxima op plaats 58 staat in de landelijke duurzame 100 van 2020.

Uniek concept

Maxima is een samenwerkingsverband dat ernaar streeft om mensen met een uitkering of met een laag inkomen te helpen op de weg van minima naar maxima, o.a. door gratis kleding aan te bieden in modezaken zonder kassa. Twee keer per jaar mogen de ‘minima’ gratis een garderobe uitzoeken met ondergoed, schoenen en bijpassende accessoires. Dit alles komt van restpartijen van kleding- en schoenenzaken en kleding van particulieren die is ingezameld en gesorteerd. Wekelijks gaat het om 4000 kg kleding, die hierdoor niet op de afvalberg terecht komt. Een uniek concept in de provincie Groningen met zeven kledingbanken.

Circulaire restverwerking

Per locatie sorteren vrijwilligers de ingebrachte kleding die binnenkomt. Ongeveer de helft van het ingebrachte textiel haalt het niet tot de Maxima winkels. Het gaat dan om kleding met een vlek, teveel slijtage of kleding die anderszins niet voor een draagbare tweede ronde kan gaan. Dit gaat dan weer in zakken voor restverwerking met verschillende doelen.

Een klein deel van het textiel dat bij Maxima Westerkwartier wordt ingebracht en niet in de kledingwinkel in Grootegast terechtkomt, mag ik verder verwerken voor omslagen van mijn handgemaakte notitieboekjes. Via de omslagen van deze prachtige boekjes krijgt dat textiel toch nog een mooi tweede leven met bovendien een mooi circulair doel. Want een deel van de opbrengst bij verkoop van deze boekjes vloeit weer terug naar Maxima Westerkwartier! ♻️

Webwinkelverkoop

(update2023) Deze bijzondere handgemaakte notitieboekjes waren te koop via een speciale categorie in de webwinkel van bijzondereboekjes.nl. Daarnaast waren ze ook te vinden in de etalage van WebwinkelWesterkwartier.nl. Dit is een regionale webwinkel met producten uit het Groningse Westerkwartier: allerhande cadeaus, relatiegeschenken, samengestelde geschenkpakketten of gewoon iets leuks voor jezelf. Omdat het textiel van de omslagen van de ‘Maximaboekjes’ uit het Westerkwartier komen en een deel van de opbrengst daarheen weer terugvloeit, past dit prima in het regionale concept.

Naschrift

Meer lezen over de lancering van de Webwinkel Westerkwartier? Journalist Tim was erbij en schreef als (on)genode gast daar een leuk stuk over voor de Streekkrant.

Duurzaam notitiepapier

En natuurlijk zijn deze unieke notitieboekjes voorzien van een duurzaam soort notitiepapier van tomatenplantresten, tulpenbollen, suikerbietenpulp, olifantsgras of olifantenpoep. Lees meer over dit soort papier in mijn vorige blog.