Boekbind informatie

Omslag

Bij een workshop maak je je eigen persoonlijke notitieboekje met een omslag van uniek en origineel materiaal van bijvoorbeeld

  • gerecycled vilt van i-did, een uniek soort vilt dat gemaakt is van oude bedrijfskleding;
  • jeans- of cacaopapier, prachtige stevige soorten karton waarin resten van spijkerbroeken of cacaoboonschillen zijn verwerkt;
  • ‘vegan leather’ (Kraft-Tex of papierleer), het lijkt op leer maar het is papier en voelt (en gedraagt zich) als stof;
  • gebruikte verpakkingen, zoals een luciferdoosje of een theedoosje;
  • omslagen van tijdschriften, kaarten of een ander soort mooi stevig (rest)papier zoals behang.

Bij een workshop op maat kun je ook je eigen materiaal meenemen. Voorbeelden zijn oud papier (tijdschriftomslagen, kaarten, behang), zelfgemaakt vilt of een mooi stofje (van bijvoorbeeld kleding).

Binnenwerk

Voor de vulling van je bijzondere notitieboekje kun je gebruikmaken van circulair en lokaal geproduceerd papier. Dit duurzame papier is gemaakt van bermgras, olifantsgras, tomatenplanten, tulpenbollen of suikerbietenpulp, allemaal van Hollandse bodem. Heel goed beschrijfbaar en het ziet er ook nog eens heel bijzonder uit met subtiele vezeltjes in het papier.

In het najaar en winter kun je ook een workshop afspreken om je eigen agenda/planner te binden in A5 formaat op voorbedrukt 120 grams tulpenbollen-, tomatenvezel- of biotop-papier. De agenda/planner heeft een indeling met op de linker bladzijden de weekdagen onder elkaar en op de rechter bladzijden ruimte voor notities. Laat dit dan even weten bij je aanmelding.

TIP: Je kunt ook eerst je eigen papier maken bij een workshop van Korau.

Bindtechnieken

Bij een workshop maak je kennis met een van de volgende bindwijzen:

  • De Japanse binding. Een hele mooie basissteek als uitgangspunt om op een inspirerende manier losse vellen te binden tot een bijzonder boekje.
  • De cahiersteek. Als je eenmaal weet hoe, kun je met deze vrij eenvoudige steek heel veel kanten op! Je kunt een eenvoudig schriftje maken met een enkel katern, maar ook een duo-boekje met twee katernen. Of zelfs een notitieboekje met meerdere katernen. Je kunt je hiermee echt creatief uitleven.
  • De kruisjessteek. Ietsje ingewikkelder dan de cahiersteek en is daarmee goed te combineren want met deze decoratieve steek naai je de katernen ook direct in het omslag. Met ook weer heel veel variatiemogelijkheden voor bijzondere boekjes.
  • De Franse kruissteek. Met deze steek kun je je ook goed uitleven bij het creatief verwerken van verschillende omslagmaterialen. Ideaal voor het maken van veelzijdige en unieke notitieboekjes met een decoratieve en flexibele rug.
  • De Koptische binding. Deze techniek is ook heel decoratief en divers toepasbaar. En ook met deze klassieke bindwijze kun je heel goed creatief verschillende soorten omslagmateriaal verwerken tot een boekje met een mooie en flexibele rug.

Boekbindgaren

Wat het bindgaren betreft: dit kan met ‘gewoon’ linnen boekbindersgaren (in veel kleuren), maar ik heb ook een grote verzameling voornamelijk tweedehands borduurgaren en ander draad (waaronder hennepkoord en theezakjetouwtjes), waar je ook heel goed mee kunt boekbinden.

Bekleden van een bestaand boekje of agenda

Je kunt ook bij mij tijdens een workshop op maat leren hoe je een bestaand notitieboekje of agenda kunt bekleden met een mooi stuk (rest)papier. Zo kun je je eigen notitieboekje of agenda een persoonlijk tintje geven. Ik heb verschillende soorten bestaande notitieboekjes (tegen onkosten) beschikbaar, zowel gelinieerd als blanco en in verschillende prijsklassen. Je kunt natuurlijk ook je eigen materiaal meeneman.

Workshop volgen

Lijkt dit jou wel wat? Geef je dan op voor een workshop via mijn workshoppagina.