Toen ik in 1990 in verwachting was van onze dochter studeerde ik nog. In die tijd kon dat nog gewoon. Bij mijn studie Theologie had ik twee bijvakken: Kerkbouw & christelijke kunst en Egyptologie. Voor dat laatste vak moesten we een keer een referaat voorbereiden over een dier uit het Oude Egypte. Ik koos toen het nijlpaard, omdat de nijlpaardgodin beschermgodin was van de zwangere vrouw. Een hele studie heb ik van de rol van het nijlpaard in het Oude Egypte gemaakt. Ik vond het allemaal erg boeiend, zo boeiend dat ik er later, na mijn afstuderen, een ‘lezing met dia’s’ uit ontwikkelde. Ik ben op heel wat plaatsen in Nederland geweest om geïnteresseerden over dit bijzondere dier met een fascinerende symboliek te vertellen.

Toen de hoogleraar Egyptologie, waarbij ik ook een bijvakscriptie heb geschreven, in 1997 met pensioen ging, heb ik een klein boekje van ruim vijftig bladzijden gemaakt over nijlpaarden in het Oude Egypte en deze aan hem opgedragen.

Wel grappig om te zien dat ik in die tijd mijn naam nog met y schreef. Mijn roepnaam was vanaf mijn geboorte Trudie, maar toen ik op de middelbare school zat, vond ik Trudie zo ‘sloom’ staan en ik ging vanaf toen mijn naam als Trudy schrijven, in mijn ogen een stuk vlotter. Toen ik bijna vijftig werd, vond ik het tijd om mijn naam weer in zijn oorspronkelijke staat te schrijven, want ik was toch wel over mijn pubertijd heen.

Maar goed, het boekje. De tekst heb ik geprint op A4’tjes en daar katernen van gevouwen en die heb ik na het snijden aan elkaar genaaid op ‘lintjes’, een manier om extra stevigheid te krijgen bij de binding. Het genaaide boekblokje heb ik voorzien van witte kapitaalbandjes, een gaasje op de rug en schutbladen. Daarna heb ik het in een zelfgemaakte band geplakt. Deze boekband bestaat uit bordkarton en dit heb ik bekleed met fijn groen boekbinderslinnen. Op de voorkant plakte ik een titelpagina van mijn boekje.

Dit was mijn eerste echte complete zelfgeschreven, zelfgedrukte, zelfgebonden en zelf uitgegeven boekje!

En voor wie nu verder benieuwd is naar de inhoud van dit boekje: hieronder kun je een blik werpen in de inhoudsopgave.