Mijn vader wordt dit jaar negentig jaar en ter ere daarvan heb ik een boekje voor hem gemaakt in een bescheiden oplage. Het is een bloemlezing van artikelen die hij op zijn website heeft gepubliceerd sinds hij met emeritaat is. Ondanks zijn hoge leeftijd is hij nog altijd actief met zijn wetenschappelijke onderzoek.

Tijdens zijn werkzame leven was mijn vader hoogleraar Oude Testament aan de Rijksuniversiteit van Groningen en deed onder andere onderzoek naar de rol van (symbolische) getallen en getalsstructuren in de Hebreeuwse teksten van de Bijbel. De bloemlezing van negen artikelen geven de lezer een goed inzicht in dit onderzoek.

Voor de inhoud heb ik de artikelen van de website verzameld, geprint, gevouwen en gebonden. De bindtechiek die ik hiervoor gebruikte heet de Koptische binding. Een sierlijke binding met een groot voordeel: het boek  blijft heel goed open liggen.

Mijn vader was erg blij met zijn cadeau, maar na een tijdje kwam de aap uit toch voorzichtig uit de mouw: hij vond het een heel mooi gebonden boek, maar hij zou toch liever een traditioneel gebonden boek willen hebben met een ‘dichte’ rug. Voordeel daarvan is dat je de titel van het boek op de rug kunt lezen als het boek in de kast staat.

Ook daar kon ik in voorzien en printte opnieuw de bladzijden uit, vouwde opnieuw de katernen maar naaide er nu een boekblok van op lintjes en maakte een band (waar de titel op de rug kwam) waar ik het boekblok in plakte. Dezelfde inhoud maar in een ander jasje.

Het ene boek staat in de kast met een rugtitel (klaar om te pakken) en het andere boek ligt met een ‘open ruggetje’ mooi te wezen. Maar allebei blijken ze goed open te kunnen liggen.

En een bijkomend voordeel was bovendien dat ik een klein schrijffoutje heb kunnen verbeteren. 😉