,

Restjes verwerken

In april ben ik een week in het huisje aan de dijk in Pieterburen geweest. Het huisje staat tussen het dorp en de waddenzee en er is daar veel ruimte en stilte. Bovendien heeft dit huisje geen elektriciteit en is het er ‘ouderwets’ ingericht. Je waant je ver weg van alles en iedereen en je kunt er heel goed tot rust komen.

Dit is de eerste plek waar ik dit voorjaar in het kader van artist in residence in een andere omgeving verblijf om restjes te verwerken en bijzondere boekjes te maken. Mijn belangrijkste boekbindspullen neem ik dan mee en ook een doos met reststrookjes papier. Verder gebruik ik wat ik tegenkom, heel inspirerend.

Het was de week na Pasen, toen het hard waaide en behoorlijk koud was. De koude wind kwam uit het noorden en het was guur. Binnen was het met een warm wollen vest behaaglijk warm en het weidse uitzicht heerlijk rustgevend.

Een frisse neus halen tijdens een wandeling naar het wad was in deze omstandigheden echt fris, en we zijn daar nauwelijks andere zielen tegengekomen. En het water stond behoorlijk hoog.

In het huisje heb ik onder andere gebruik gemaakt van luciferdoosjes die daar lagen en (bijna) leeg waren. Mijn verzameling theezakjetouwtjes kwam goed van pas, want voor een luciferboekje van tien katernen heb ik toch wel een stuk of drie of vier theezakjetouwtjes nodig.

Van de thee die we daar dronken, kon ik de theezakjetouwtjes ook weer goed gebruiken voor aanvulling van mijn voorraad. 

Bovendien kon ik van het theedoosje, mini-hagelslagpakjes en vakantiefolders en meegebrachte kaartrestjes ook weer bijzondere boekjes maken!

Heel leuk om van de gebruikte doosjes en andere materialen boekjes te maken. Van de verpakking van de lokaal gebrande Hoogelandster koffie ga ik in mijn atelier eens een boekje maken, want daar heb ik wat grotere vellen voor de inhoud voor nodig.

Ik kijk uit naar de volgende verblijfplekken de komende maanden. Behalve in Groningen ga ik voor het vervolg in de nazomer ook mooie en inspirerende plekken in Friesland bezoeken!

En wat de boekjes betreft: sommige daarvan kun je terugvinden in mijn webwinkel of later dit jaar in een van de automaten van Pakje Kunst.