Handboekbinden is een eeuwenoud ambacht. Een ambacht dat technische vaardigheden combineert met kunstzinnige aspecten en dat door de eeuwen heen prachtige boeken opleverde. Met deze zinnen begint de Stichting Handboekbinden op hun website met de beschrijving van wat ze doen. Deze non-profit stichting wil de waardering voor het handgebonden boek en het ambacht handboekbinden stimuleren door kennis en innovatie hieromtrent door te geven. Dat doen ze via hun website en Facebookpagina, digitale nieuwsbrieven, het tijdschrift ‘Handboekbinden’ en het organiseren van beurzen, lezingen, excursies en workshops.

Tijdschrift

Leden/donateurs krijgen vier keer per jaar het tijdschrift ‘Handboekbinden’ thuisgestuurd. In het eerste nummer van 2021 dat deze week op mijn deurmat viel, is het interview te lezen dat eerder dit jaar via Zoom met mij heeft plaatsgevonden. In dit verhaal dat de titel ‘Een rode draad’ kreeg, komt onder andere aan de orde hoe ik aan mijn bedrijfsnaam kom, wat mijn werk uniek maakt en wat mijn werk de moeite waard maakt. Lees het interview (pdf) door op het plaatje hieronder te klikken.

Richting

De zin ‘Hoe boekbinden de richting aan kan geven’ als ondertitel van dit stuk heeft interviewster Marlene Hoogeveen goed bedacht. Want hierin komt alles samen: wat op je pad komt en waar je heen wilt en welke rol boekbinden daarbij kan spelen. Voor mij allemaal heel waardevol!