Mooie aandacht in de media

In december 2020 stond er een artikel in de cultuurbijlage van de Leeuwarder Courant over mij en mijn bijzondere boekjes. LC-journalist Elisabeth Post is daarvoor op een middag in mijn atelier op bezoek geweest en heeft daar een groot deel van mijn boekjes kunnen bekijken. Ook heeft ze, zoals journalisten doen, mij uitgevraagd over hoe ik tot het boekjes maken ben gekomen en waarom ik het doe. Een hele gezellige middag was het en ze heeft er een mooi verhaal van gemaakt!

© Marchje Andringa 2020

Nadat het artikel op zaterdag 19 december verscheen, heb ik heel veel aardige reacties van mijn omgeving maar ook van onbekenden gekregen. Zelf vond ik het heel leuk dat er uitgelicht werd dat ik ‘het liefst boekjes maak voor mensen die er echt graag eentje willen hebben’. En dat klopt helemaal en dat vind ik het leuke van mijn werk. Het unieke en het persoonlijke.

Verder vond ik het mooi om te lezen dat ik ‘het recyclen tot kunst heb verheven’. Ook heel treffend, want ik werk veel met bestaande materialen en door deze tot een boekje te verwerken plaats ik het in een ander perspectief. Daardoor kijk je er anders tegenaan en kun je door die verwondering een zekere schoonheid zien. Een soort objet trouvé  dus, een kunstvorm waarin een voorwerp uit zijn alledaagse context wordt gehaald en anders ervaren wordt (luciferdoosje, bierfles-etiket of oud tijdschrift wordt boekje). Dat kun je kunst noemen. En dat met oud papier. Mooi toch?

Leuke aandacht dus! Bovendien weten steeds meer mensen mijn webwinkel te vinden voor een uniek notitieboekje. Het is inmiddels wel zo dat het nu een beetje leeggekocht is en daarom moet ik wel aan de gang om weer wat aan te vullen. Maar ik heb nog heel veel leuke boekjes liggen én in de maak die ik in de webwinkel wil zetten. Binnenkort dus weer veel verse boekjes in mijn webwinkel.

Verder nemen mensen regelmatig  contact met mij op voor diverse bestellingen van boekjes op maat of voor het aanvragen van workshops. Ook krijg ik af en toe
mailtjes van mensen die goed bruikbaar materiaal willen aanbieden. Zo kreeg ik bijvoorbeeld van een mevrouw een doosje gevuld met een prachtige kwaliteit borduurgaren dat ze zelf niet meer zou gebruiken. Heel welkom! En in mijn directe omgeving vroegen verschillende mensen of ze geschikt oud papier voor mij konden bewaren. Helemaal leuk!

Dit vind ik nou mooi om op deze manier gebruik te kunnen maken van wat er al is. Het is heel duurzaam om zo bestaande materialen te kunnen (her)gebruiken omdat het niet nieuw geproduceerd hoeft te worden.

Geheel toevallig stond er dezelfde maand ook een portret van mij in het tijdschrift Noorderbreedte waardoor weer een andere groep mensen met mijn boekjes konden kennismaken. Meer hierover kun je lezen in mijn vorige blog. Zo zie je maar weer. De media zijn een goede aanjager. Niet alleen voor mooie aandacht voor mijn circulaire boekjes op maat, maar ook voor de bewustwording van een wat groter publiek voor ambacht en circulariteit. En niet te vergeten de leuke contacten en de verdere ontwikkeling van mijn bedrijf! Hartstikke gaaf om zo het jaar 2020 te besluiten en daarmee het nieuwe jaar te beginnen.

Als je het artikel in de Leeuwarder Courant wil lezen kan dat via deze link naar een pdf-bestand.