Eerder heb ik al eens een blog geschreven over het gerecyclede vilt van i-did. Daar liet ik zien welke boekjes ik onder andere maakte van dit bijzondere vilt van afgedankte en afgeschreven textiel van verschillende bedrijven en bronnen. Van de restjes vilt die ik toen over had, maakte ik voor Pakje Kunst in 2019 en 2020 een aantal miniboekjes.

Onlangs heb ik een prachtige nieuwe serie notitieboekjes gemaakt van lapjes van dat circulaire vilt. Het zijn verschillende soorten boekjes geworden in handzame formaten met een inhoud variërend van 48 tot 120 pagina’s.

Omdat het vilt gemaakt is van verschillende kleuren (bedrijfs)kleding en ander textiel, zie je daarom veel diversiteit in de lapjes. Heel leuk vind ik het om daar passende kleuren bindgaren en sluit-elastiek bij te zoeken en er zo unieke notitieboekjes van te maken.

De namen van de gerecyclede viltsoorten die ze bij i-did hebben bedacht, heeft alles te maken met de herkomst van de grondstoffen die ze gebruiken. Zo heet bijvoorbeeld het witte vilt Care White naar de ziekenhuisuniformen en het blauwe vilt Sky Blue naar KLM bedrijfskleding. Als je meer wilt lezen over de naamgeving en de achtergronden van de viltkleuren van i-did kan dat via deze link.

Duurzaam, lokaal en circulair papier

Voor de inhoud van mijn bijzondere boekjes gebruik ik bij voorkeur duurzaam en circulair papier dat lokaal geproduceerd wordt. Er zijn twee soorten papier waar ik graag mee werk en die beide uitstekend beschrijfbaar zijn en er ook nog eens stoer en ‘organisch’ uitzien.

Olifantsgras

Het ene papier dat ik veel gebruik is van het bedrijf Vibers. Het papier van Vibers is duurzamer dan ander papier omdat de volledige productie plaatsvindt in Nederland en het een lage ecologische voetafdruk heeft. Het gebruikte water wordt in de fabriek gerecycled. Het papier is gemaakt van Olifantsgras dat per hectare erg veel broeikasgassen (CO2) kan opnemen, bovendien is het jaarlijks te oogsten omdat het snel groeit en het kan zonder kunstmest en bestrijdingsmiddelen prima gedijen, zelfs op marginale (arme) gronden.

Tomatenplanten

Het andere soort is ook een lokaal geproduceerd papier en ook duurzaam. Dat papier komt uit de Gelderse papierfabriek van Schut papier. Volgens dit bedrijf bestaat afval niet en daarom gebruiken ze uit onze directe omgeving verschillende onbenutte vezelrijke materialen, waar ze bijzonder en mooi papier van maken. Het papier dat ik van hen graag gebruik is Valorise, dat gemaakt wordt van resten van tomatenplanten uit de Zuid-Hollandse kassen.

Schut papier ontwikkelt en produceert ook nog ander circulair papier met vezels van bijvoorbeeld tulpenbollen, seizoensloof, cacaodoppen en oude spijkerbroeken. Die laatste twee soorten, het cacao- en jeanspapier, heb ik ook al gebruikt voor omslagen van bijzondere boekjes waar ik erg enthousiast over ben.

Workshop

Het is ook mogelijk om zelf een notitieboekje te maken met het gerecyclede vilt van i-did. Binnenkort kunnen weer workshops gegeven worden in mijn atelier of op locatie. Meer info vind je hier.