Boekjes voor Bügel

Deze week kregen de medewerkers van stedenbouwkundig adviesbureau BügelHajema via de post een bijzonder boekje thuisgestuurd. Een geschenk van de directie als hart onder de riem om in deze coronatijd ook leuk thuis te kunnen werken. Als tegenwicht tegen al het digitale kregen ze een echt notitieboekje. Hoe leuk is dat!

Tachtig unieke boekjes

Deze bijzondere boekjes mocht ik voor ze maken en dat was echt superleuk om te doen. Tachtig unieke notitieboekjes produceren is een mooie uitdaging omdat ik met de doelgroep van dit bedrijf voor ogen op zoek mocht gaan naar passende omslagen. Hieronder zie je alle boekjes op tafel liggen en dat paste maar net!

Hergebruikte tijdschriften

Omdat bij dit bedrijf voornamelijk stedenbouwkundigen, ecologen, landschapsarchitecten en planologen werken, kon ik putten uit mijn verzameling oude jaargangen Noorderbreedtes. Dit tijdschrift heeft prachtige omslagen en hiermee maakte ik het grootste deel van de boekjes.

Ook het binnenwerk van de Noorderbreedtes kon ik goed gebruiken. Maar vanwege het dunnere papier, moest ik hier en daar wat versteviging aanbrengen en dat deed ik voornamelijk met restkarton van verpakkingen of met ander duurzaam of circulair geproduceerd papier. Zo heb ik behalve de meest gebruikte Franse kruissteekbinding ook andere boekbindtechnieken toegepast, zoals bijvoorbeeld de Koptische binding. Dat is te zien aan de boekjes hieronder die ‘gaatjes’ in de kaften hebben.

Ook heb ik gebruikgemaakt van fraaie plaatjes uit een ‘Noorderland’ die ik zelf nog had en van oude jaargangen van het vaktijdschrift ‘Blauwe Kamer’, die de opdrachtgever heeft aangeleverd.

Folders en brochures

Een andere bron voor de omslagen van de boekjes vond ik in oude folders en brochures die we nog in huis hadden, zoals bijvoorbeeld van de Gasunie en Provincie Drenthe.

Kaartmateriaal

Een andere mooie bron voor de omslagen komt van een verzameling oude bodemkaarten van Nederland (uit 1961) die ik onlangs heb gekregen. Het papier van deze kaarten is vrij dik en de kleuren van de afdrukken wonderschoon.

Olifantsgras

Het binnenwerk van de notitieboekjes bestaat uit bijzonder papier dat op Hollandse bodem geproduceerd is. Dit papier is gemaakt met Olifantsgras en is prachtig 90 grams papier met een fraai spikkeltje erin en je kunt er heerlijk op schrijven. Ik werk hier graag mee en heb ook de wat zwaardere 120 grams variant in huis. Olifantsgras is een mooie duurzame grondstof omdat het op arme grond kan groeien zonder gebruik van bestrijdingsmiddelen en neemt ook nog eens heel veel CO2 op. Bovendien is het behalve voor papier zeer geschikt voor andere duurzame doeleinden zoals bijvoorbeeld in de bouw.

Kleurrijk garen

Dan nog iets over het garen dat ik gebruik voor mijn boekjes. Het liefst werk ik met natuurlijke materialen zoals hennep, linnen of katoen. Als het kan, hergebruik ik draad zoals theezakjetouwjes, maar vaak kan dat niet altijd. Wat ik wel doe, is alle restjes die ik over heb, bewaren omdat ik die altijd wel weer voor kleinere boekjes of schriftjes kan hergebruiken.

Vaak maak ik gebruik van gewoon borduurgaren, omdat dit in veel kleuren verkrijgbaar is (ook tweedehands), maar tegenwoordig heb ik ook een aardige voorraad linnen boekbindersgaren in huis waar ik keus heb uit mooie basiskleuren.

Met zo veel verschillende kleuren garen kan ik elk boekje toch weer uniek maken, zelfs als het omslag hetzelfde is.