Mooi van de markt

Op de markt in de stad kopen we regelmatig lekkere kaas en nootjes. De verpakkingen daarvan zijn heel goed te recyclen als omslagen voor notitieboekjes.

Van het papier van de kaasverpakking heb ik twee gelinieerde notitieboekjes bekleed. Eerst moest het plasticlaagje aan de binnenkant van het verpakkingspapier eraf gehaald worden. Daarna heb ik het papier op maat gesneden en de boekjes van een mooi nieuw en uniek omslagje voorzien. Nog even onder de pers en een vernislaagje eroverheen en dan zijn deze boekjes bijzondere boekjes geworden.

Van twee zakjes van nootjes van de markt maakte ik twee verschillende notitieboekjes.

Eerst heb ik een paar grote vellen papier in kleinere stukken gesneden en daar katernen van gevouwen. Met die katernen heb ik twee soorten boekjes genaaid: eentje met groen borduurgaren en eentje met traditioneel wit boekbindersgaren. Het boekje waarvan het naaiwerk zichtbaar blijft (waar geen band omheen zit) wordt een boekje ‘met open rug’ genoemd. Het naaiwerk van het andere boekje is niet meer zichtbaar omdat er een band omheen zit.

De bindtechniek is gelijk: een zogenaamde kruissteekbinding. Eigenlijk is dit een hele mooie steek. En het is natuurlijk leuk om te zien hoe zo’n boekje in elkaar is genaaid.

Leuk om te weten is dat ik voor het karton voor de band materiaal uit mijn oudpapierbak heb gebruikt, in dit geval de verpakking van een feeststol (nog van kerst).