Het verleden recyclen
De titel van deze blog ontleen ik aan de titel van het vierde nummer van het tijdschrift Noorderbreedte ‘Recycle het verleden’ uit 2019. In dat nummer las ik dat het tegenwoordig makkelijker is om het verleden tot je te nemen omdat dankzij digitalisering het verleden dichterbij komt en dat het verleden zo verandert van een abstracte kennisbron in een boeiend verhaal. Voor de redactie van Noorderbreedte was het ook de aftrap voor de vernieuwde website met hun archief met verhalen vanaf 1977: ‘de wereld aan je voeten’.
Dat ik ‘recycle het verleden’ zo aansprekend vind, komt omdat ik graag oud materiaal recycle. Vorig jaar heb ik afgeschreven agenda’s uit elkaar gehaald en de nog bruikbare onderdelen, zoals omslag, kapitaalbandjes, leeslintjes en sommige katernen, goed kon hergebruiken voor nieuwe producten. In mijn blog ‘Oud en nieuw‘ kun je meer lezen hoe ik agenda’s recycle en upcycle. En onlangs maakte ik van een agenda uit 2019 een nieuwe agenda voor iemand.
Eerst heb ik het boekblok uit de band gesneden en alle katernen losgehaald. Vervolgens heb ik er een tijdloze agenda van gemaakt, dus wel met de dagenindeling van de week maar zonder data, die kun je er zelf bij schrijven (of stempelen).
De katernen heb ik opnieuw ingebonden en de oude band zijn op maat gesneden en voorzien van een nieuw omslagje van een mooi stukje fairtrade papier dat voor de duurzaamheid behandeld is met vernis. Het nieuwe boekblok heb ik in de vernieuwde band geplakt, compleet met gebruikmaking van de bestaande kapitaalbandjes en leeslintje. Ook de bestaande naaigaten heb ik gebruikt en voor de stevigheid heb ik genaaid ‘op lintjes’.
Gelukkig heb ik nog een stapeltje oude agenda’s liggen, niet alleen paardenagenda’s, maar ook nog een aantal andere. Inspirerend om mee te experimenteren en er nieuwe unieke en circulaire agenda’s van te maken!