Sporen in het zand

Al jaren bewaar ik tijdschriften die de moeite waard zijn om bewaard te worden. Soms om de inhoud, maar vaak ook om de prachtige uitgaven. Een goed voorbeeld van een tijdschrift dat ik moeilijk weg kan doen is het tijdschrift Noorderbreedte. Dit tijdschrift maakt zich al meer dan veertig jaar druk om het landschap en de leefomgeving in Noord-Nederland. Interessante kost om te lezen, maar ook met veel onweerstaanbaar mooie omslagen. Klik om een indruk van alle omslagen te krijgen op het plaatje hieronder, het eerste nummer uit 1977.

 

Veel jaargangen staan bij ons thuis in de kast. Hiervan maak ik al enige tijd dankbaar gebruik voor omslagen en schutbladen voor mijn bijzondere boekjes. De redactie van Noorderbreedte deed in 2019 een oproepje om oude tijdschriften te recyclen en omdat dit iets was dat ik al in praktijk bracht, reageerde ik daarop. Klik op het plaatje hieronder als je daar meer over wilt lezen.

Hiep hiep hergebruik

Dat ik ook met de restjes van wat ik gebruik weer boekjes maak, kun je zien aan deze twee mini-boekjes. Formaat 5,5 bij 4 cm.

Voor het binnenwerk heb ik per boekje van één vel papier acht katernen gesneden en deze met een eenvoudige binding aan elkaar genaaid. Het boekblokje heb ik vervolgens in het omslag geplakt. Zo ontstaat er een kleine soft-cover brochure.

Het papier van het binnenwerk is afkomstig van een aangebroken pak papier uit de oude drukkerij van de kantoorvakhandel in Leeuwarden waar ik heb gewerkt.