Stadshout Leeuwarden

Deze week kwamen Ithran en Danita van Stadshout Leeuwarden bij mij langs om een naambordje te brengen dat ik bij hen besteld had. Een tijdje geleden heb ik al met ze kennisgemaakt en een bezoekje gebracht aan hun bedrijf in Britsum. Daar kreeg ik een indruk van hoe ze te werk gaan om gekapte stadsbomen een tweede leven te geven door daarvan meubels en producten voor in en om het huis te maken. Elk product krijg bovendien een ‘bomenpaspoort’ waarop je kunt zien waar de boom gestaan heeft zodat je weet je waar de boom vandaan komt.

Circulair

Het hout van mijn naambordje komt van een 49-jarige Hollandse Iep uit een straat in het zuiden van Leeuwarden en is door Ithran en Danita gered van de versnipperaar. Hierdoor krijgt dit mooie stukje lokaal hout een zinvol tweede leven. Bovendien gaat van ieder product een bepaald percentage van de opbrengst naar de aanplant van nieuwe bomen en zo wordt het cirkeltje weer rond! In de Leeuwarder Courant van 22 september 2020 stond een heel leuk artikel over het circulaire bedrijf van Ithran en Danita: Hoe Stadshout Leeuwarden honderden gekapte bomen een tweede leven geeft.

Handgemaakt

Ithran is verantwoordelijk voor de basisbewerking van het hout en Danita heeft de tekst er met een brandpen in gegraveerd. Het naambordje is twee keer in de oliewas gezet waardoor hij goed beschermd blijft en de kleuren van het hout nóg mooier uitkomen.

Stadshoutboekjes

Inmiddels hangt het bordje voor het raam van mijn boekbindatelier en ik ben er superblij mee. Waar ik ook blij van word is dat we een toekomstige samenwerking hebben afgesproken. Want na een volgende ontmoeting met Ithran en Danita ga ik aan de slag met mooie stukjes stadshout waar ik een aantal bijzondere notitieboekjes mee ga maken!

Lees hier meer over die houten boekjes!