Van etiket tot bijzonder notitieboek
Of ik van een bierfles-etiket een notitieboek kan maken? Dat vroeg laatst iemand aan mij. Omdat ik al eerder met veel plezier van etiketten notitieboekjes gemaakt heb, vond ik dit een hele leuke opdracht. Als je voorbeelden van mijn andere etiket-boekjes wilt zien, kun je ‘etiket’ intypen via de zoekfunctie rechtsboven in de menubalk op mijn website.
Uitdaging: etiket losweken
Het bleek een groot etiket te zijn en het zat om de hele fles heen. Qua grootte kon ik daar wel een mooi notitieboek in A5-formaat van maken. De uitdaging met etiketten is wel steeds: hoe krijg ik het etiket van de fles af? Want niet alle etiketten zijn in een bak water los te weken. Want soms wordt een speciaal soort watervaste lijm gebruikt waardoor er andere methoden zijn om de etiketten er netjes af te krijgen. Zo kreeg ik eens de tip van Renze van brouwerij Grutte Pier om watervaste stickers los te krijgen door de fles met heet water te vullen waardoor ze makkelijk loslaten. Maar dan nog is niet elk etiket goed van de fles af te krijgen want papier blijft een kwetsbaar iets, vooral als het nat wordt…
Platten beplakken
Gelukkig kon ik dit etiket er mooi afkrijgen door het rustig te laten weken in een bak water. Na droging heb ik het op maat gesneden en in twee delen op stevige kartonnen geplakt. Voor het achterplat heb ik nog een extra stuk zwart papier gebruikt zodat het een mooi passend geheel werd. Voor extra bescherming heb ik een nog een vernislaagje aangebracht.
De binnenkanten heb ik met een shiny groen papier beplakt en voor het binnenwerk heb ik stevig papier (120 grs.) gebruikt dat in Nederland is gemaakt van olifantsgras, duurzaam en lokaal. En door het vezeltje dat erin zit, heeft het een bijzondere uitstraling.
Koptische binding
Zeven katernen (bundels van samengevouwen vellen) heb ik verbonden met de zogenaamde Koptische steek. Deze naaitechniek is ontstaan in het vroegchristelijke Egypte (2de eeuw) en het woord Kopt is een Arabische verbastering van het Griekse woord voor Egypte. Omdat bij deze binding het voor- en achterplat (de omslagen) ook worden meegenaaid, moeten er behalve in de katernen ook daarin gaten gemaakt worden. In de katernen prik ik gaten met een priem, maar voor de platten gebruik ik vaak een speciale papierboor waardoor je mooie ronde gaatjes krijgt. Vervolgens heb ik met goudkleurig koord dat met bijenwas is bewerkt de boekdelen aan elkaar genaaid. Een voordeel van deze decoratieve naaitechniek is dat het boek goed open blijft liggen.
Verrassend anders
Op de vraag of ik van een bierfles-etiket een notitieboek kan maken, kan ik dus ja zeggen. Ik ben erg tevreden met het resultaat en stiekem vind ik dit etiket als notitieboek fraaier dan op de fles omdat het in deze nieuwe functie beter uitkomt. Dat is ook het leuke om notitieboeken te maken van bestaand materiaal: door het hergebruik wordt het verrassend anders en vaak nóg mooier!